Saturday 4 June 2011

my peveRet dish..!!

tdi kan ada sowang kwn teha ni cdangkan spaya wat entry psal msakan...
so, teha pon mnunaikan r impian kwn teha tuh.. nak tau sapew x??
she is MUNA... my ohsem old fren.....

ok.. diz time teha nak citer psal one of my fveret food which is LASAGNA!!!!!!
i know that lasagna boley wat someone tu jdi GEMOKS... o'oo.. lalala... but kalou skali skala mkn ape slah nye kan... n teha nak gak gmok sket... sket je laa..... ok stakat ni kn, the best lasagna yg teha penah mkn is dekat SECRET RECIPE... mmg ohsem la die pny lasagna.. kat pizza hut pny pon not bad laarr...
so, stelah dikaji slidik, care nak wat lasagna nie smple jew.... n boley dibuat home made...
ok.. this is the wayy......

Bahan-bahan ( berganting kpd saiz dish )

  • 1 bungkus daging / ayam kisar
  • 1 tin sup tomato
  • 1 - 2 tin sup cendawan
  • 1 botol bolognese sauce ( brand maggie dlm paket pun ok tp kena bancuh air / brand kimball murah)
  • 1 tin cendawan butang
  • mix vegetables ( kalau nak )
  • 1 paket mozarella cheese ( beli kat kedai buat kek murah )
  • Italian herbs ( kalau nak )
  • garam & lada hitam
  • 1 biji bawang besar - potong dadu
  • 4 ulas bawang putih - potong dadu
  • 1 kotak kepingan lasagna ( tak perlu rebus dulu )

Cara-cara

  1. Bawang besar dan bawang putih ditumis.
  2. Masukkan daging / ayam kisar dan goreng sebentar. Masukkan sos bolognese, garam, lada hitam, Italian herbs, mix vegetables dan cendawan. Masak hingga hampir kering, jangan terlalu berair.
  3. Sediakan baking dish yang nak digunakan dengan menyapu sedikit butter / magarine di keliling.
  4. Taburkan satu lapisan nipis daging kisar tadi di bawah baking dish.
  5. Kemudian letak satu lapisan kepingan lasagna. Pastikan seluruh lapisan daging tadi ditutup.
  6. Di atas lapisan kepingan lasagna letakkan satu lapisan sup cendawan
  7. Di atas lapisan sup cendawan letak satu lapisan sup tomato pula.
  8. Di atas lapisan sup tomato ulangi dengan satu lapisan daging dan ulangi langkah 4 - 7 . Pastikan lapisan paling atas adalah lapisan sup tomato. ( jangan buat banyak sangat lapisan nanti tinggi sangat )
  9. Di atas lapisan sup tomato taburkan mozarella cheese. ( Lagi banyak lagi sedap ) Taburkan Italian herbs di atas cheese.
  10. Bakar dalam oven dengan suhu 180 C selama 15 - 20 minit . Nak test kalau dah masak cucuk bahagian tengah hingga ke bawah kalau kepingan lasagna tak keras lasagna sudah masak. Pastikan cheese tak hangus!!
setelah berpeluh peluh buat, naahhh!! the LASAGNA is done..!!!!!!!!
ohsem! ohsem!
wuhuuu... n inilah hsil nyer...

ohsem gilerr...


maveles! meveles!


amacam?? terliur x??
atoyaii.. meleleh air liur teha taww.....
hurmm, btw kan.. teha x penah wat pon homemade lasagna nie.. juz mkn at restaurant jew.. ahakkzz...
juz nak share ngan korang btape smple nye nak wat lasagna yg ala ala western food nieyh....
boley berlagak ala ala minah italy sket... WALLAAA...!!!
okeyh..
slamat mencube n have a nice lasagna......

No comments:

Post a Comment